Rituelen

Het past niet echt in onze cultuur om bewust stil te staan bij momenten die ons leven markeren. Het leven gaat snel en er zijn altijd uitdagingen die onze aandacht vragen. Onze samenleving waardeert individualisme en dat brengt ons ver, maar er mist ook iets: verbondenheid. Samen delen, vieren, eren, rouwen en herdenken zijn nodig om te voelen dat we het weliswaar zelf moeten doen, maar dat we er niet alleen voor staan.

De kracht van aandacht

Rituelen zijn eenvoudige maar krachtige manieren om onze aandacht te richten en een intentie in de wereld te zetten. Ze helpen om een periode bewust af te sluiten, een nieuwe weg in te slaan, een wens werkelijkheid te laten worden. Je kunt een ritueel doen voor jezelf of voor een ander, alleen of samen, klein of groot - er zijn vele vormen en manieren, de intentie is wat telt. Het geeft steun en kracht om je weg te vervolgen.

Werkwijze

Op basis van jouw wens bespreken we welk ritueel passend is. Ik laat me daarbij leiden door muziek, de natuur, het sjamanisme, mijn intuïtie en eigen ervaringen. Ik volgde een opleiding voor het begeleiden van rituelen zoals ontwikkeld door Daan van Kampenhout, Systemic Ritual®.